» Vinařství
Vinařství

Astoria
Astoria je moderní vinařství vznikající až v osmdesátých letech. Díky tomu si však může dovolit kombinovat ty nejmodernější technologie spolu s apelem na pěstování tradičních italských odrůd. Astoria se proslavila především výborné kvalitě jejich šumivých vín.

Bava
Rodina Bava vlastní vinice a ostatní plochy okolo vinařství již od 16. století. Víno se ale pořádně začalo vyrábět až okolo roku 1911. Pietro Bava byl původně restauratér a své víno nabízel jen věrným zákazníkům jeho restaurace. Jak už to tak ale bývá, jeho víno se rychle stalo velmi oblíbeným a Pietro se časem začal vínu věnovat na 100%. Díky tomu si dnes můžeme vychutnávat toto výborné italské víno z regionu Piemonte. Rodina Bava klade důraz na kvalitní, regionální odrůdy a moderní technologie. Vinařství Bava se proslavilo zejména kultivací odrůdy Barbera, se kterou každoročně slaví velké úspěchy doma v Itálii, ale i v zahraničí.

Borgo Scapeto
Vinařství Borgo Scapeto se rozprostírá okolo vzácné, historické pevnosti Borgo Scopeto, jejíž vznik se datuje někdy okolo roku 1000. Víno se zde začalo vyrábět ve 14. století, kdy se tvrz a její okolí přebudovalo na tehdy moderní, zemědělský komplex. Díky strategické poloze nedaleko Sieny a dobrému jménu se z areálu stal také významný, společenský "meetpoint" tehdejších umělců a spisovatelů. Největší rozmach se ale uskutečnil až v poválečném období, kdy se proslavili některá místní vína Borgo Scopeto.

Cecchi
Vinařství Cecchi z oblasti Toskánska bylo založeno již na konci 19. století jako malá rodinná vinice určena spíše pro potěšení. Cesare Cecchi - syn zakladatele Luigiho - však vnesl vinice obchodního ducha a vinařství se brzy proslavilo a stalo velmi žádaným. Dnes již funguje jako jakýsi vinařský kocern sdružijící spoustu vybraných malých i větších vinařství a je proslaveno po celém světě.

Di Majo Norante
Di Majo Norante je šlechtická rodina, která se věnuje pěstování a kultivaci vína již od 18. století. Zakládají si na kvalitních, místních odrůdách a pro udržení maximální jakosti mají omezenou produkci. Víno zde má díky kvalitní půdě, Apeninám a Jardanskému moři idealní podmínky pro růst a zrání, dvě zdejší oblasti se mohou pyšnit zařazením do apelačního systému DOC.

Farnese
Za proslavení svých vín vděčí zdejší vinaři především
princezně Margheritě d´Augustě (potomek Karla V.). Ta se zamilovala do zdejší panenské přírody a v 16. století zde zakoupila malé městečko Ortona, nechala si vystavit palác "Farnese" a velmi dbala na kultivaci zdější přírody a zemědělství. Místní víno poté hrdě propagovala na všech pořádaných slavnostech a postarala se tak o jeho rozšíření po celé Itálii. Místní vinaři od té doby, jako dík za proslavení jejich vinic, zachovali jméno Farnese. Dodnes se vinařství soustředí na královskou kvalitu, využívá vynikajících lokálních odrůd a kombinuje poctivou ruční práci s moderními technologiemi. Nejvyšší kvalitu potvrzuje obdržené apelační označení DOC s DOCG

Librandi
Tradiční rodinné vinařství Librandi z krásné Kalábrie. Někde na půli cesty mezi pobřežím a horami, v srdci oblasti Ciro, produkuje vinařství Librandi kvalitní italské víno, které hrdě hájí především tradiční místní odrůdy. Vinařství v současnosti řídí bratři Rinaldovi, kteří jsou této po generace děděné vinici naprosto oddáni a podílejí se i na ručních pracích při sklizni a ošetřování vinice.

Ritterhof
Rodinné vinařství Ritterhof se nachází v blízkosti malého vinařského městečka Caldaro (Kaltern) v Jižním Tyrolsku. Oblast Jižního Tyrolska je známa pro vysoký počet slunečných dnů. Slunce tu svítí až 320 dní v roce, díky čemuž mohou zdejší hrozny dozrát do plné krásy a chuti a stát se tak výjimečnými. Malá rodinná vinice vznikla v průběhu šedesátých let jako koníček rodiny Roner z Tramínu (majitelé a provozovatelé destilérie Roner). Rodina si zakládá na poctivé práci a nejvyšší kvalitě, proto je jejich produkce velmi omezená. To, v kombinaci s moderními technologiemi, tvoří základ úspěchu vinařství Ritterhof. V průběhu let si vinařství získalo velmi dobré jméno a o výtečné kvalitě svědčí i nejedno ocenění na prestižních světových soutěžích.

San Marzano
Cantina San Marzano vznikala postupně v šedesátých letech. Skupina místních vinařů si byla dobře vědoma výjimečnosti tohoto regionu a spojila se v jeden tým, který výborně oživil a později i proslavil tuto lokalitu. Vinařství se vyznačuje především pěstováním velmi starých odrůd vína, které už jinde na světě neexistují. Pokud se k vám tedy dostane víno z toho regionu, můžete si být jisti, že se vám dostává vína velmi originálního. Typickými představiteli jsou Primitivo, Malvasia Nera nebo Negroamaro.

Sella & Mosca
Na začátku dvacátého století založili dva podnikatelé na Sardinii novou vinici. Museli začít zcela od píky a zkultiovat divokou ale úrodnou půdu. Vinařství si díky velké píli obou pánů rychle vydobylo dobrou pověst a dnes je považováno za nejlepší vinařství na Sardínii. Řadí se také mezi nejvěší vinařství s vlastní produkcí vína (650 ha). Ve vinicích se pěstují tradiční i mezinárodní odrůdy. Jsou to zejména Vermentino di Gallura, prastará odrůda Torbato, kterou kultivuje již jen vinařství Sella e Mosca, Carignano del Sulcis, Cannonau, Sauvignon a Cabernet Sauvignon.

Santa Margherita
Vinařství Santa Margherita bylo založeno ve 30. letech italským obchodníkem Geatanem Marzottem. Ten byl známý nejen pro svůj skvělý cit pro obchod, ale také jako velmi citlivý zaměstnavatel. Samotné vinařství se rozpíná na více než 1000 hektarech půdy nedaleko slavných Benátek. Je známo pro svůj inovátorský přístup, díky kterému stále posouvá moderní vinařství dopředu. Enolog vinařství Santa Margherita Giorgio Mascarin, jako první přišel s nápadem vinifikovat hrozny odrůdy Pinot Grigio jako bílé víno, bez rmutace na slupkách, jak tomu bylo dosud. Tato jeho myšlenka byla jedním z významných činitelů, který ovlivnil kvalitu vín nejen severoitalského regionu Alto Adige.

Sorrentino
Vinařství Sorrentino je historie sama. Vinná réva se zde pěstuje již od dob největšího rozkvětu antiky. Tato Sicilská vinice se nachází v těsné blízkosti slavné sopky Vesuv, která dodává půdě potřebné množství minerálů a živin. Pojmenování vín "Lacryma Christi" vzniklo díky legendě, Ta praví, že zde Kristus uronil slzu, když smutnil nad vykazáním hříšného anděla Lucifera z nebe. Ze slzy se poté zrodilo víno andělské chuti. Jak už to tak u tradičních italských vinařství bývá, Sorenntino sází hlavně na kvalitní lokální odrůdy a nejvyšší jakost jejich zpracování.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ